Usta oyuncu Yılmaz Gruda sonsuzluğa uğurlandı! Tuna Arman ünlülere isyan etti
93 yaşında hayatını kaybeden sanatçı Yılmaz Gruda için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde tören düzenlendi. Törenin yapıldığı salonun boş olması dikkat çekti.
Törenin ardından Yılmaz Gruda’nın cenazesi Şakirin Camii’ne götürüldü.
Gruda, öğleden sonra Şakirin Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.
Törene sanatçının ailesinin yanı sıra Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Mustafa Kurt, İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, Zafer Algöz, Ahmet Kural, Selçuk Aydemir ve Tümay Özokur’un da aralarında bulunduğu yakın dostları ve hayranları katıldı.
Törende konuşan Kurt, büyük bir bedelle bir ustayı kaybettiklerini belirterek, “Bazı değerlerin yerini doldurmak maalesef çok zor. Hepimiz bir gün öleceğiz ama bazı boşluklar o kadar derin yaralar açar ki yerine koyamayız” dedi. .” söz konusu.
DEĞERLİ BİR İSİM OLDU
Genç kuşakların da bu tür ücretli sanatçıları tanıması gerektiğini vurgulayan Kurt, “Ne rol verilirse verilsin oynamaya layık bir isimdi. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin.” terimleri kullandı.
Ayşegül İşsever de Türk tiyatrosunda kendi rengine sahip olanların sayısının giderek azaldığına değinerek, “Her şey giderek sıradanlaşmaya başladı. İşte bu sıradanlığın içinde Yılmaz Gruda çok özel bir renkti.” dedi.
Gruda ile çalışma fırsatı bulamadıklarını belirten İşsever, “Şehir Tiyatroları repertuarı olan çevirilerini izlediğimde işini ne kadar titiz yaptığını gördüm. Onu bir gün Şehir Tiyatroları ailesi olarak ağırlayın. Tek tesellim, ona kendisini özel hissettirdiğimi anımsıyor olmam.” söz konusu.
TUNA ARMAN: HERKESE yalvardım…
Oyuncu Tuna Arman ünlülere tepki gösterdi.
Arman’ın yaptığı açıklamada, “Oturma odasına baktığımda çok üzülüyorum. 1995 yılında aynı sahneyi paylaştım. Ayşe abla da Yılmaz Abi de annem ve babam oldu. Elvan kardeşim oldu. İyi ve kötü günlerimizi paylaştık. Şubat ayına kadar çalıştı ve ardından hastalandı. Mart ayında herkese sosyal medya hesaplarımdan kan araması için yalvardım. ‘Beş saattir acil sedyede yatıyor, bu çok değerli bir hoca… yardım edin!’ Ben yalvardım. Ünlülerden hiçbiri geri dönmedi. Vatandaşlar geri döndü. Çiçeklerinizi cenazelerde görüyoruz, öldüklerinde profil resimlerini değiştirip güzel sözler yazıyorsunuz. Ama Yılmaz Gruda o kadar büyük bir isim ki ‘yine yetiştireceğiz’ deyince bir daha yetiştiremiyoruz. Herkese yalvarırım, kimse bilmesin diye bana merasim vermeyin. Biz varken, biz ölünce bize bir şey yapsınlar diye yaşatılmıyoruz. Son aylarında onu çok kötü yaşattık. Yalvardım ama bir çözüm bulamadım.” söz konusu.
Gruda’nın menajeri Tümay Özokur, emektar ustaları temsil etmekten onur duyduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Burada biraz da olsa onların sesi olabilirsem ne mutlu bana. Yapacağımız şeyi geciktirmek için çok sebep var. Bu sektörde hak etmeyen insanlara hak etmedikleri değerin verilmesinden nefret ediyorum. hak ediyor, hak edenler de onların karşısında susuyor. Herkes burada olmalı.”
SANAT VE EDEBİYATA BAĞLI BİR İNSAN
Yılmaz Gruda’nın torunu Emre Arkan, dedesinin başöğretmen olduğunu belirterek, “Hayata ve sanata dair ondan çok şey öğrendim. Onu çok seviyorum, hepinizin onu sevdiğini biliyorum. Türk halkının başı sağolsun” dedi. .” dedi.
Oyuncu Zafer Algöz ise Yılmaz Gruda’nın Türkiye’nin yetiştirdiği en kültürlü tiyatro oyuncularından biri olduğuna dikkat çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“93 yıllık ömrünün neredeyse yarısını tiyatroya, sanata ve edebiyata adamış bir insandır. Yazdığı oyunlar, İngilizce ve Rusça’dan yaptığı çeviriler çok önemlidir. 1950’den bu yana Türkçe’de çok şey yapmıştır. İnanamadığım tiyatro ve sinema.Her yerde iz bıraktı.En son ‘Görevimiz Tatil’ filminde onunla çalıştım.Hoş, klas, centilmen ve değerli bir insandı.”