Tayvan lideri Tsai, yeni seçilen Çek Cumhurbaşkanı Pavel ile telefon görüşmesi yaptı
Çin ile egemenlik çatışması içinde olan Tayvan’ın lideri Tsai Ing-Wen, resmi diplomatik ilişkisi olmayan Çek Cumhuriyeti’nin yeni seçilen Cumhurbaşkanı Petr Pavel ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Tayvan ajansı CNA’ya göre Tsai, Pavel’i cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı tebrik etti.
Tayvan ve Çek Cumhuriyeti’nin derin bağları olduğunu ve özgürlük, demokrasi ve insan haklarına saygı değerlerini paylaştığını belirten Tsai, “Bu samimi bağlara dayanarak Tayvan hükümeti, Çek Cumhuriyeti ile kilit alanlarda etkileşimde bulunacak. çip tasarımı, işgücü eğitimi, ileri teknolojiler ve tedarik zincirlerinin yeniden yapılandırılması ve işbirliğini derinleştirme arzusu” ifadelerini kullandı.
Tsai, Tayvanlı firmaları Orta ve Doğu Avrupa ile ilişkilerinde bölgesel üs olarak Çek Cumhuriyeti’ni kullanmaya teşvik edeceklerini belirtti.
Pavel de Tsai’ye tebrikleri için teşekkür ederken, Çekya’nın her zaman demokrasinin yanında olduğunu ve otoriterliğin baskılarına karşı Tayvan’ın canlı demokrasisini korumasına destek verdiğini vurguladı.
Tayvan’ın liderleri, Çin’i diplomatik olarak tanıyan ülkelerin seçilmiş başkanlarıyla nadiren doğrudan temasa geçiyor. Tsai, en son 2016 yılında ABD’nin yeni seçilen Başkanı Donald Trump ile telefonda görüşmüştü.
Çin-Tayvan çatışması
Çin’de İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kumintag) güçleri ile Mao Zidong liderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasındaki iç savaştan galip çıkan Komünistler, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) kuruluşunu ilan ettiler. 1 Ekim 1949’da Çin Halk Cumhuriyeti. .
İç savaşı kaybeden Koumintag üyeleri, 1912’de kurulan “Çin Cumhuriyeti” gücünün Ada’da devam ettiğini iddia ederek Tayvan’a yerleşerek Taipei’de geçici bir hükümet kurdular.
Çin’in kendi topraklarının bir parçası olduğunu iddia ettiği Tayvan, 1949’dan beri fiilen bağımsızlığın tadını çıkarıyor. Anakara Çin ile Tayvan arasındaki ayrılık ve egemenlik çatışması hâlâ devam ediyor.
“Tek Çin” ilkesini vurgulayan Pekin, Tayvan’ın dünya ülkeleriyle bağımsız diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor ve onu tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesini şart koşuyor. Tayvan.
BM üyesi ülkelerin çoğu Pekin hükümetini Çin’in yasal temsilcisi olarak kabul ederken, dünyada Tayvan’daki hükümeti diplomatik olarak tanıyan 14 ülke var.