Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: 2024’te 527 su ve sulama tesisi yapacağız
TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “2024 yılında 527 adet su ve sulama tesisi inşa ederek aziz milletimizin hizmetine sunmayı hedef koyduk. Bu hedefe ulaşmak için büyük çaba sarf etmemiz gerekiyor. Kuraklık riskleri değişecek” 2023 yılında olduğu gibi 2024 yılında da illerimizin talepleri bu yöndedir. “Bu bağlamda her zaman dikkatli olmamız gerekiyor. İllerdeki durumu gün gün takip etmemiz gerekiyor” dedi.
DSİ, İstanbul’da ‘Üst Düzey Yönetim Değerlendirme ve Eğitim Semineri’ programını düzenledi. Programa Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta’nın yanı sıra DSİ yönetici ve çalışanları katıldı.
Programda konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Ülkemizin suyunun yönetimi ve planlanmasında son 21 yılda gelinen aşamaları hepimiz gözlemliyoruz. Uygulanan stratejiler, bugün hayal edilen yüzlerce tesisi kullanılabilir hale getirdi. Konya Ovası’nın su özlemini giderecek proje tozlu raflardan indi.GAP projesinde ciddi ilerlemeler kaydedildi.Çine Adnan Menderes Barajı ve HES artık hayal değil.Yüzyılın projesi hayata geçirme projesidir. Aslında siz mühendisler olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne su bunun ne anlama geldiğini biliyorsunuz ama insanların bunları hayal etmesi çok zor, bunların uygulanması da gündemde. Yavru Vatan Kıbrıs’ta hatlar bu dönemde gerçekleşti.Çok değerli bir şey.Bunu her yerde söylüyoruz.Ülkemizin kendi kategorisinde en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES yüzde yüz Türk’ün emeği ve alın teridir. mühendis, milli birikimdir. Bu barajla bir eşik aşıldı. Baraj yaptık ve dünyada adımızı duyurduk. Küçük bir gölet yaparak çiftçimizin umut dünyası olduk. Bu nedenle büyük projelerimizin tamamı bizim için değerli ve önemlidir” dedi.
“21 YILDA 10 BİNDEN FAZLA PROJE GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Konuşmasına devam eden Bakan Yumaklı, “Son 21 yılda yapılan çalışmalar 2024 fiyatlarıyla 2 trilyon 400 milyar liraya ulaştı. Bu kaynağın aktarılarak 10 binden fazla projenin hayata geçirildiğini de kamuoyuna duyuralım. Kontrol edebildiğimiz bazı konular önümüzdeki dönemde bizi daha çok zorlayacak.” Biz buna ‘Yeni Normal’ adını verdik. Bunu her yerde söylüyoruz. Bu anlaşılsın ve insanların zihinlerinde yerini alsın. İklim değişiklikleri, göç, nüfuz artışı ve aklınıza gelebilecek birçok unsur, öncelikle Devlet Su İşleri’nin bundan sonraki çalışmalarını etkileyecektir. Biz vatandaşlarımız günlük hayatta mesajlarımızı ileteceğiz. Ancak su verimliliği seferberliği dediğimiz suyumuzun planlanması ve gelecek nesillere gerektiği gibi aktarılmasında en önemli paydaşın Devlet Su İşleri olduğunu unutmamalıyız. Bu konuda önemli görev ve sorumlulukları var. Yağışlarda barajlar tam kapasite çalışsa da bunlar bizi yanıltmıyor. Suyu verimli kullanmak ve suyu planlamak geleceğimiz için hayati önem taşıyor. Sadece bizim için değil, sınır ülkelerimiz için de son derece hayati önem taşıyor” dedi.
“2024 YILINDA 527 SU VE SULAMA TESİSİ HEDEFİNİ KORUYORUZ”
Ülkemizdeki su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi ve geliştirilmesinin herkesin ortak hedefi olduğunu belirten Bakan Yumaklı, “Bu hedefe ulaşmak için üzerimize düşen tüm sorumlulukları hatırlatayım. 2024 yılında suyun verimli kullanılması kaynaklarından, vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu her türlü suyun kesintisiz temini ve doğal kaynaklardan üretimimizin desteklenmesi için tüm gücümüzle çalışmamız gerekiyor. 527 adet su ve sulama tesisi inşa edip hayata geçirmek hedefimiz olarak yola çıktık. 2024 yılında aziz milletimizin hizmetindeyiz. Bu hedefe ulaşmak için büyük çaba sarf etmemiz gerekiyor. Kuraklık riskleri, 2023 yılında olduğu gibi 2024 yılında da illerimizin taleplerini bu yöne kaydıracaktır. İllerin durumunu gün gün takip etmek zorundayız. Bu anlamda yüzde 77 oranında suyun kullanıldığı tarım sektöründe basınçlı sulama şebekelerinin hayata geçirilmesi konusunda topyekun bir seferberlik olması gerekiyor. işimizin temeli olan su kaynaklarının doğru yönetimi konusunda yüzde yüz. Başta yapay zeka olmak üzere, sulamada suyu ekonomik ve verimli kullanacak sistemleri mutlaka hayata geçirmemiz gerekiyor. Üretim planlamasının en değerli unsurunun su olduğunu tüm kamuoyuna ve milletimize anlattık, aktarmaya da devam ediyoruz. “Bu vesileyle planlarınız ve öngörüleriniz son derece önemli” dedi.